Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Saturday, September 25, 2010

Home » , , » Anak luar nikah senang dilahirkan? adakah...

Anak luar nikah senang dilahirkan? adakah...


Betul ke orang kata mcm tu?
sebab kalau kita tengok semua laporan.. semuanya bersalin dalam tandas, dalam stor, dalam kereta,tepi rumah la... sebagainya.

Aku rasa org lain kalau sebut bab bersalin nih .. aduh!! separuh nyawa hilang.. dan process tu memang memeritkan.

Tanya la memana wanita yang pernah melahirkan anak dan suami-suami yang turut menunggu di luar Bilik Bersalin..
 Memang satu penyiksaan , even kalau doktor benarkan berada di sisi isteri pun memang amat perit tengok isteri dalam kesakitan...


Tapi kenapa yang anak luar nikah nih mudah dilahirkan?
Ada ke sebab rasa bersalah meng"cover" rasa sakit nak bersalin tu?




Sebab kalau org biasa kedudukan bayi songsang nak kena buat operation, tapi yg anak luar nikah nih kalau songsang tak kena operate ka?

Macam kes terbaru 2-3 hari lepas, bersalin dalam toilet ajer... bersalin sensorang lak tuh.. kalau yg biasa bersalin kat hospital pun ada 2-3 org nurse kat keliling nak sambut baby tu.

Persoalan, mmg rasa malu & takut menguasai rasa sakit?
or tak rasa sakit?

atau memang diorang tak kisah apa jadi, asalkan dapat melahirkan (sebab diorang akan tinggalkan juga nanti, so why bother)
Anak yang dilahirkan tak bersalah, sebab tu ke baby berkenaan senang dilahirkan?

Aku tak tau jawapan and takde nak menyalahkan sesiapa cuma satu persoalan yg member aku timbulkan masa kami bersembang semalam and aku menzahirkannya kat sini untuk difikirkan bersama... dan aku pun tak leh nak jawab and kami biarkan soalan tu tergantung.

Serius la pulak..

kuman: Fikirkanlah..



9 Comments this post:

SYaMiLa said...

salam kenal...

itula kan..kita ni punya la takut nk bersalin...macam2 ayat baca nk bg mudah bersalin...tp mereka senang je bersalin2 sorag2...pastu tinggalkan anak2 camtu je....subhanallah...

betul la tu kot...perasaan malu & takut dh menenggelamkan rasa sakit...

Ummi Hanie said...

salam kuman,

hmm..gud topic nih .
sy dgn suami ade gak discuss pasal benda ni dan pendapat dier ; depa ni smgt independant tu sgt tinggi sbb tau xdak sapa nk tolong...so akn memudahkn proses brsalin..lain plak dgn kita2 wife yg siap ada husband tunggu lg kat tepi..manja skett...sbb tau ada org tunggu..gitule lebey kurang...


ohhoo..dah amalkn tips dr blog sy yer...tihihiii...ekceli bukan tips apa pun,cuma mcm rutin setiap kali bukak blog...hehe ;)

cikgu isza said...

kata orang.. sakit bersalin tu menghapuskan dosa2 kecil..
lahirnya bayi yang putih bersih... menyucikan dosa2 si ibu..

renung2kan..

nurdani said...

betul jugak kata u n syamila. dan
dani pun terfikir benda yang sama..
kenapa senang sangat diorang lahirkan anak...

Zairie Husin said...

wah.. panas nie. hehe. yang nie no komen la.. sebab ia sensitiviti agama.. apa yg boleh aku cakap, berfikir la sebelum melakukan sesuatu.. :)

pape pon. nice topik :)

kaizen said...

betul jugak tuh~ hehe cne aq bleh tak perasan ek? hehe

Pernah dengar gak susah orang pompuan nih bersalin...

Kuman Chaos said...

@syamila: itu la... harian hairan

@ummi: yang bab manja tu ada betulnya eheheh saja test tengok Alexa tu..

@cikgu: betul tu, dosa kecil ajer la kan, dosa besar wallahualam..

@nurdani: persoalan persoalan

@zairie.. sebab tu tak dimention pun pasai agama, saja nak share as in general view ajer.. :)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

perempuan bile lahirkan baby, Allah akan ampunkan dosa-dosa perempuan tersebutkan? so kalo yang lahirkan anak luar nikah tu senang sebab mungkin anak yang lahir tu bukan anak dari hubungan yang sah, so maybe sebab tu senang. ehehe.

MiMiEy :) said...

betul 2,
mimie pon ada dgr org ckp kalau bersalin ank luar nikah senang jer.
x tau nape.
i2 kuasa Allah.

Related Posts with Thumbnails