Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Thursday, September 23, 2010

Home » , , , , , , , , » Kerjaya perguruan adalah kerjaya ELITE...

Kerjaya perguruan adalah kerjaya ELITE...




Perguruan kerjaya ELITE.

Bukan, aku ulang lagi BUKAN!! ELITE yang yg nyanyi-nyanyi tu.

tapi ELITE dalam ertikata yang sebenar-benarnya : exclusive bunch of people with a very special talent & kesabaran..

Cikgu-cikgu sekelian, bersedialah untuk rasa Bangga waktu baca ni ek.. :0)

Pada pandangan aku memang betul pun kerja cikgu nih sekarang dah jadi kerja yang ELITE.

Atas sebab-sebab berikut: (Ada 20 sebab semuanya, baca sampai habis!)

1. ELITE sebab:
Punya la payah nak dapat, bayangkan dari seluruh negara ada la dalam puluh-ribuan yang mintak
(ada satu masa tu sampai dekat 200,000 mintak, kalau tak lebih) untuk tempat cuma untuk 4000 orang guru.

2. ELITE sebab:
Process pengambilan pun memakan masa and banyak step, sebab nak benar benar pilih yang berkaliber (1 = M-Test, 2=Interview, 3 = masuk maktab/Universiti Perguruan)


3. ELITE sebab:
ada yang dah berkali-kali-kali-kali-kali mintak baru dapat untuk 1st stage (M-Test), tu tak kira lagi yang sampai ke tahap 2. (ini baru la menguji kesungguhan seseorang calon)




4. ELITE sebab:
kalau nak jadi cikgu, dari awal di universiti dah kena decide dah bidang pengkhususan untuk buat Degree, bukan apa nak jadi cikgu matematik tapi p buat degree in Muzik macam mana tu.
(Tapi bila dah masuk dalam sekolah kalau di assign ajor Matematik/Tawarikh nak wat camno kan :o) )

 



5. ELITE sebab:
tak ramai yang berkemampuan untuk handle at least 30 org murid yang pelbagai karenah(itu kalau kena pegang 1 kelas, kalau yg pegang 3 kelas? haa) dah ler nak kena didik jadi manusia berguna dan ada setengah tu cikgu kena tolong pikirkan untuk diorang nih.
(Kalau jadi Arkitek takpe, sebab org bawah semua dah adult, kalau tak dengar cakap bagi jer surat warning. kalau kat murid-murid camno nak bagi warning letter?)

6. ELITE sebab:
kena pandai cakap kat parents masa datang ambik result anak, yang anak dia ni penyegan dalam kelas, tanpa melukakan hari parents tu (walaupun anak dia dah jutaan kali melukakan hari cikgu tu dan memang anak dia penyegan pun)


7. ELITE sebab:
mana nak dapat orang yang dapat ajar daripada tak tau apa itu ABC sampai terer masuk universiti (aku nak ajar anak aku tulis ABC pun puas berperang satu taman)


8. ELITE sebab:
balik ke rumah pun still diorang seorang guru jugak (walaupun pada yg single or yang dah berkeluarga sebab still nak kena mengajar anak sendiri dirumah juge)



9. ELITE sebab: walaupun orang kata cuti banyak (sebab cuti sekolah) tapi still cikgu nih takde cukup masa untuk berehat sebab cuti sekolah pun ada gak yang perlu dilakukan (cam jaga exam la, buat soalan next year la. Cuti sekolah je la masa nak rehat pun).

10. ELITE sebab: sanggup amik risiko dihantar ke ceruk rantau seluruh Malaysia, & cuma serah pada takdir ajer kat mana akan di postingkan.(kalau dapat kat KL, masalah cara kat KL. Kalau dapat kat pendalaman, masalah cara kat pendalaman pulak)

11. ELITE sebab:
sanggup berjauhan dengan suami/isteri/anak-anak/keluarga untuk jadi guru kat tempat lain (sampai ada kengkawan aku yang jadi isteri/suami "cuti penggal", sebab tak dapat tukar lagi, memang aku respek).

12: ELITE sebab:
selalu dapat perhatian masyarakat (uiihh cikgu sebelah tukar kereta laa, tengok cikgu tu tengahari dah balik)

13. ELITE sebab: title "CIKGU" tu akan di bawak sampai mati, sampai bebila orang akan panggil cikgu walaupun dah pencen dan jadi datuk untuk cucu-cicit sendiri. Even title datuk pun dah tua baru dapat (unless dia macam AC Mizal, dapat title dato' awal :o))

14. ELITE sebab: sekarang cikgu pun dah boleh masuk politik (walaupun bukan semua la)

15. ELITE sebab: senang dapat banyak kemudahan dari bank etc :)

16. ELITE sebab: berjaya menarik Engineer, Arkitek, DO, Manager, Lawyer untuk masuk bidang perguruan nih. Bukan senang oo nak tarik diorang untuk tukar profession..

17: ELITE sebab: ambik risiko untuk meningkatkan tekanan darah, hipertensi untuk mendidik anak-anak murid nih (ada aku terdengar antara penghuni Hospital Bahagia yang tertinggi adalah dari golongan guru yang stress :0) )

18. ELITE sebab: diorang nih boleh ajar apa saja disekolah, walaupun subjek yang diajar disekolah tu bukannya option waktu belajar jadi cikgu dulu, Option Fizik, masuk sekolah kena ajor PJ & Muzik...haaa (and sapa kata ajaq PJ senang?)

19. ELITE sebab: mana ada kerjaya lain yang kerjanya dok ajaq benda yang sama ja sampai pencen. Dan setiap tahun MESTI dapat hadian dari murid-murid pada Hari Guru (satu kelas 30 murid, kalau dapat 10 hadiah pun dah banyak dah tu)

20. ELITE sebab: boleh buat 23 ratus jenis kerja kat sekolah dalam satu hari. (Diorang la kerani, diorang la opis boy, diorang la technician IT, diorang la mekanik, diorang la tukang kebun, tukang sapu cat, kebersihan kelas, AJK PIBG, AJK Sukan, AJK Keceriaan, Kaunselor, driver, doktor sementara, makcik kantin dan ada lagi 19 ratus yang tak muat nak senarai kat sini.)

uihh dah banyak dah tu.

Aku sure cikgu-cikgu boleh tambah lagi kat list di atas sebab yang list ni hasil dari pendapat aku jer. Ramai adik beradik & saudara-mara aku yang dalam profession yang ELITE ni.

Aku tabik 3"pring" kat semua guru-guru.


Terima kasih pada semua guru-guru yang dah mengajar & yang still dalam process nak jadi guru.

Pada yang dah kali ke 21 cuba mintak nak jadi guru, usaha tangga kejayaan. :) (jangan menyerah kalah ek..)

Dan Aku bukannya seorang CIKGU, cuma seorang yang mengagumi CIKGU-CIKGU kat Malaysia ni...

Kalau suka bagi link n3 ni kat semua kengkawan cikgu yang lain.... ;)

p/s; Patutnya buat entry nih untuk Hari Guru tahun depan, tapi nak scheduled post ni untuk tahun depan rasa macam lama sangat la pulak ehhehe

25 Comments this post:

sarah-najwan said...

salam...

saya pun bangga menjadi seorang guru sejak 12 tahun yang lalu. tugas mendidik dan mengajar kene difahami betul2.barulah kita guru yang cemerlang...tqvm buat n3 ni..

Kuman Chaos said...

cikgu sarah... not a problem.. benda yang betul memang kita kena cakap...tqvm utk semua cikgu cikgu.. :D

HANI said...

ada rasa bangga bila bc n3 ni sebagai seorg guru dah msuk 11 tahun ni....mcm2 dugaan yg para cg hadapi termasuklah masalah keruntuhan akhlak pelajar yg tak terkawal sekrg...dugaan betul..suami plak 10 tahun mintak br dapat jd cg huhuhu

Kuman Chaos said...

@HANI: ha'ah memang buat N3 ni sebagai tribute untuk cikgu semua... rasanya cikgu nih kurang pengikhtirafan especially dari anak murid sendiri... bagitau la cikgu lain gak...

cikgu isza said...

akak bersyukur kerana terpilih menjadi seorang guru..

banyak pengalaman yang dapat membantu generasi2 kini..

:)

faizz said...

okes...dah biasa rasa tak dihargai...tapi tak apa..kerja tu tanggungjawab n tak harap balasan...(cam baik gitu..)

Kuman Chaos said...

@cikgu isza: memang generasi kini perlukan bantuan untuk dibimbing.. trimas cikgu...

@faizz: haaa tu la cikgu sekarang nih perlu lebih di beri penghargaan .. tetambah dari murid-murid.. insyallah.. :)

Amy Syaquena said...

Mendidik satu tugas yang sangat mulia..amy masa kecik2 bercita2 nak jadi guru tapi last2 jadi bisness women pulak..huhuhu!!!

miszAM said...

erma penah berangan nak jadi cikgu. tapi tak leh sebab.. erma cepat naik angin hehehe..

Ummi Hanie said...

salam kuman,

sy plg xsesuai rasanye jd cekgu ni...xreti nk ajor org...belajar reti ler...eheheh...bukan sng kan jd cikgu ni sebenonye

Azura Ani Salaim said...

Tanpa guru sapalah kita kan?

Kuman Chaos said...

@amy: takpe.. niat tu pun kira penting gak tu :)

@miszAM: jadi guru nih dapat menolong menahan kenaikan angin tu, tak caya cuba tanya cikgu-cikgu.. betul tak cikgu-cikgu.. :o)

@Ummie: reti belajar pun penghargaan kepada guru gak, memang cikgu suka sangat murit yg reti belajar.. :D

velasrizal said...

mmg berkat keje cikgu ni..

Hotel-Hotel Aneh Dan Unik Di Dunia

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

pilihan terakhir kebanyakan orang setelah tak de kerja lain..tapi bila lama dalam bidang ni baru dia orang tau bertapa mulianya..kerjaya ni...syabas

LadyBird said...

:) tanpa guru siapalah kiter..

Kuman Chaos said...

@velasrizal: memang kerja yang diberkati...

@brutal: dulu memang tapi sekarang antara yang paling di"elite" kan mcm dalam n3 ni ler.. :)

@ladybird: betul.. ntah ntah dok kat mana la gamaknya..

CahayaMatakuYangMenyaksikan said...

terima kasih utk entry ini..saya suka..

MiMiEy :) said...

dulu mmg cita2 nak jd guru,
tp sekarang x lg.
x taw nape..

Kuman Chaos said...

@cahayamata: ilmu kena kongsi...:) bleh bagi semangat sikit kat cikgu baru

@mimiey: uhh jangan camtu... kerjaya guru ni elite ooo

SYaMiLa said...

sya mmg tk suka jadi cikgu...dh pernah jadi cikgu sementara...aduh...mmg tk sesuai ngn jiwaku...

nak jadi cikgu ni bukannye senang...kena ada cara nk ajar budak2 nakal zaman skrg ni...

fara dean said...

salam kuman..
TERIMA KASIH sebab bg penghargaan pd cikgu.huhu..skrg ni ada kelas yg sampai 47 murid satu kelas..cuba bygkan klau 3 klas 40 org..time xm 2 paper 40x3x2??
kesian..tapi klau ikhlas Insyaallah..kebaikan tu dapat kat anak-anak..Insyallah..

fara dean said...

salam..
setakat yg sy rasa..takde cikgu yg balik tghari (ada tu mmg ada) tapi klau yg ajar mcm subjek sy..slalu sy balik dekat pukul 5..sbb lepas pukul 2 baru bole buat kerja2 pengkeranian..klau tak nak bwa balik kerja kena pulun habislah kt sek..tak pun tgh2 mlm stay up tnda kertas n buku..klau dpt kelas terejal..ermm sabarr je..sbb tu skrg ramai cikgu2 yg ada masalah kesihatan..cth mental disorder, cancer, susah dpt zuriat n mcm2 lagi..harapan sy minta masyarakat memahami tugas sebenar guru zaman sekarang..yg amat berat dan terlalu bnyk tanggungjaawab

Kuman Chaos said...

@syamila: tapi bila dah dalam profession tu baru lah kesesuaian tu timbul.. :) betulll.

@faradean: betull... sebab tu ada sebab yang ke 20 tuh.... "cikgu boleh buat 23 ratus keje serentak" ehhehe
respect gila kat professin guru..

g0m0k9enDek said...

miahahaha.. tetiba cikggu gomokpendek senyum! lalala

FATIN SYAFIQA said...

fuhh, mmg susah kot jadi guru
hehe

Related Posts with Thumbnails