Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Wednesday, September 29, 2010

Home » , » Bohong putih la pulak...

Bohong putih la pulak...

Bohong Putih?

Mende la si kuman ni dok melalut nih?
hari tu dah cite pasai "kesalahan jujur", kali nih "Bohong Putih" pulak.

Actually nya kalau direct translation "Putih bohong" , tapi dah nak bagi sedap sikit nahu tu kena tukar la jadik "bohong putih" ala senang senang orang kata "Bohong Sunat" (tapi kalau translate jadi english akan jadi "Circumcise lie".. lagi terer!!)

Kalau officially ikut wiki definition:
White lies are minor lies which could be considered to be harmless, or even beneficial, in the long term. White lies are also considered to be used for greater good.

Ada ka Bohong Sunat nih?
Sunat berkhatan (Circumcise Lie) ada la (takut oo nak kena bersunat hihihi)



Try la explain kat memana mat saleh apa itu Circumcise Lie, pening.. aku dah try explain kat boss Jepun aku kat sini... alih alih aku kata jer... "u just know what white-lie is, should be enough"

Sebenarnya takde Bohong Sunat nih, ni cuma alasan untuk menipu tanpa rasa bersalah, so jadi la  Bohong sunat.

Kalau dah bohong tu bohong la.. hukumnya tetap salah menipu kan.

Pandai-pandai ja buat ayat defend diri kata bohong sunat

Bebudak sekarang pun dah pandai kata  bohong sunat, kengkawan ajaq katanya, jenuh la pulak ibubapa nak kena bagi penerangan yang bohong sunat tu tak wujud.


Antara contoh tipu sunat nih,
1. Penipuan yang bertujuan baik, macam kata " jangan pegi ke kedai tu, ada harimau kat situ".
2. Sekali lagi, tipu kat polis trafik kata "saya bawak laju nih nak ke hospital ada kecemasan" padahal takde pun.
3. Cakap kat anak yang ubat tu coklat.
4. Cakap kat cikgu yang kucing makan kerja rumah (melampau!!)
5. Macam org meniaga kata "Untung sikit ja ni bang" (tapi sebenarnya untuk 100% hihihi)

Tapi macamana nak ubah persepsi Bohong Sunat ni ek?
Ada Dato' Fadzillah Kamsah cite pasai ni tak kat menane?

kuman: hmmm susah juga ek nak elak bohong sunat nih..

5 Comments this post:

NARDtheNERD said...

oh.
tipu sunat tak wujud eyh? eyh?.
hehe.
:)

DKosongLapan said...

kekeekek......udah name pun tipu..... tapi ye lee.... kite bende2 macam ni bukannye bulih elak.....kadang2 (errr...kadang2 ke??) tergune jugakk....biasenye untuk selamatkan dighi lee...

AngahSayang2314 said...

sesekali tue ada gak menipu tapi sunat hehehehe

eh jom follow angah i follow uuuu

g0m0k9enDek said...

hahahaha.. biasalah.. kalo nak mnyelamatkan dir mesti kita guna white lie kann?? hehehehe

echah mashuri said...

sllu je tipu sunat..hahhaaa
:P

Related Posts with Thumbnails