Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Tuesday, September 28, 2010

Home » , , , » "Kesalahan Jujur", wajar dimaafkan?

"Kesalahan Jujur", wajar dimaafkan?

"Kesalahan Jujur", wajar dimaafkan?



( gambar hiasan dari google)

Ada pulak "kesalahan jujur"?
dah salah  tu salah je la, sapa mana pulak mai "kesalahan jujur" (honest mistake) nih
Apa itu "kesalahan Jujur"?
Bila jadi "kesalahan Jujur" apa kita boleh buat?

Dosa ka kesalahan jujur nih?
Boleh ka selalu ada "kesalahan jujur"?





Kesalahan jujur ni adalah kesalahan yang tidak disengajakan atau kesalahan yang "ter"tak sengaja dilakukan oleh certain individu dalam kehidupan sehariannya.

Dalam bahasa harian kita akan kata tak sengaja lah lebih kurang.

Sebagai contoh,
1. potong kereta tak bagi signal sebab kit nak cepat,
2. tak anto report kat boss sebab boss tak datang office, walaupun kita dah siap report tu
3. jalan jem so lambat mai appointment.
4. cuti awal (advance leave) tanpa bagi tau kat boss
5. dsb.

Contoh Global plak,
Kerajaan USA tersalah gantung bendera Filipina terbalik waktu satu event keat New York yang turut dihadiri oleh Presiden Barack Obama waktu persidangan ASEAN kat sana (sumber The SUN)


Tapi Kesalahan jujur nih akan jadi kesalahan kekal bila banyak kali dok ulang benda yang sama dan guna alasan yang sama juga tiap kali.

So sebelum nak kata "maaf, tak tersengaja la + alasan",
pikir dulu, pernah tak kita guna alasan tu kat orang yang sama?
kalau pernah automatically ianya dah tak jadi "kesalahan jujr" terus jadi kesalahan kekal .

Kesalahan kekal nih memang kena hukuman... contohnya kalau mai keje lambat, dapat warning letter, surat sama dari polis traffik dan lain lain lagi.

Definasi "kesalahan jujur" kat atas nih adalah definisi aku ler, kalau orang lain mungkin macam lain pulak

"Kesalahan Jujur" = "Honest Mistake"




Ingat, Ter"ngorat" anak orang bukan "honest mistake" ok.. heheh

kuman:  jangan buat selalu, kang terus orang tak percaya.

9 Comments this post:

Gayahspears said...

jujur lah pada diri kita sendiri nescaya kamoo akan beroleh satu pengalaman hidup yang lum kamoo tempuhi~ cet2 cewah..hahahah

Farien said...

jujur salah... xjujur salah semua ade kan..? xpelah.. yg penting kite epy.. =)

Kuman Chaos said...

@gayah.. puitis tu.. :D

@farien: ingat "kesalahan jujur" takpe.. jangan "jujuer kesalah"dah ler.. ehh ada ke?

Cik Bee~! said...

kalo kesalahn yg jujur ni..die tipu sunat la ni...
huhu

DKosongLapan said...

kesalahan jujur???...pade awok...salah tetap salah...... dah tau salah...mintak mahap...jgn buat keghaih kepale (keras kepala)..... dan jangan ulang bende yg same....kalo ulang lagi itu dah tahap bebal...

Nobita Sensei said...

orang jujur takkan rugi~

Mia Liana said...

susah nak cakap apa2...

terkadang ada sebabnya...

ajim said...

ow baru tau kesalahn jujur tu ape.slalu sgt amalkn tp xtau plak istilah die kesalahn jujur=honest mistake..

Kuman Chaos said...

@cikbee: tipu sunat tu "white lie" ada entry nanti nih ehhehe

@D08: betul kalau ulang mmg tegar

@Nobita: betul dengan doreamon jangan menipu..

@mia: sebab yang baik takpe

@ajim: skrang dah tau bleh la buat selalu hihih

Related Posts with Thumbnails