Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Sunday, September 19, 2010

Home » , , » cakap telo bahasa baby.. nak buat camno?

cakap telo bahasa baby.. nak buat camno?


"nak nkan nasi ngan kokong"
"na mau eng-go tu"
"nak agu.."
"atar nak ubuntu tu"
"nanak atu.."
"ana enta"
"abah, aten ten na?"
"tumpa apal tuban"
"atuu"

haaa sapa tau camno nak decipher maksud ayat-ayatkat atas tu.... aduh naik pening kepala aku sekeluarga cuba nak decipher perkataan tuh....

ni semua hasil nukilan anak aku dekat nak 3 tahun punya percakapan...
aku rasa kakak2 ia and aku sekeluarga tak pulak cakap telo ngan dia tapi susah nak paham.

Yang mungkin boleh paham sikit pun sebab ngan pertolongan kaka dia yg 4 tahun tu.. baru la make sense sikit..

Yang best nya, kalau kita tak paham dia mula la naik angin... sebab dia tanya soalan, tapi kita cuma kata OK (sbb kita tak paham apa dia kata), habis perang satu rumah ha hahah

ok meh aku translate perkataan kat atas tu.. tengok make sense tak apa yg dia nak kata...

"acar nak nkan nasi ngan kokong" - nak makan nasi dengan telor
"na mau eng-go tu" - tak mau lego tu
"nak agu.." - nak lagi
"nak ubuntu tu" - nak torchlight tu
"nanak atu.." -
"ana enta" - kereta
"abah, aten ten na?" -
"tumpa apal tuban"
"atuu"

ada lagi tu yg aku tak berapa sure maksudnya... tapi bila dengar yg "ubuntu" tu aku ingatkan dia nak Ubuntu Linux OS tu :o)

pening pening... at least vocab language aku bertambah la jugak... so sesapa yg rasa nak translator bahasa baby ni bagi tau kat aku... :0)

amaa ataaa - Selamat Malam....

aduh aduh...

5 Comments this post:

Amy Syaquena said...

wah bagus nie at least leh belaja sikit2 bahasa baby nie..nt ada anak sendiri senang sikit hehehe..

anyway amy dah jadi follower ke 31,jemput ke teratak amy ye dan follow me too...

Kalamhati said...

hehehe biasanya hanya ibu yg paling faham bahasa awal baby ni kan..uniknya

Gayahspears said...

nice!!! Gayah suke !!! sebab dulu kecik2 gayah pon ckp camnih!!!!hahahaha

Gayahspears said...

nice!!! Gayah suke !!! sebab dulu kecik2 gayah pon ckp camnih!!!!hahahaha

Kuman Chaos said...

@amy: persedian awal penting hehhe.. dah follow you dah #458.. :D
@kalamhati: tapi saya terbalik lak, abahnya yg lebih paham ahhaha, kakak dia pun paham gak..
@gayah: haa camtu boleh la jadi translator lepas ni, tak pun buat translation software, hahahhah still fasih lagi?

Related Posts with Thumbnails