Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Monday, September 27, 2010

Home » , , , , , , » "cukai dosa" akan naik

"cukai dosa" akan naik

"cukai dosa" akan naik.


Apa kebendanya "Cukai Dosa" ni?
Sejak bila lak buat dosa ada cukai?
Kalau tak bayar "cukai dosa" ni boleh tak?
Kena saman kalau tak bayar "cukai dosa"?
Apa kelayakan untuk dapat "cukai dosa" nih?

Tu antara soalan yang bermain dibenak korang ke bila nampak tajuk tu?
betoi tak? 





Sebenarnya "cukai dosa" nih adalah "sinned taxes", iaitu pendapatan dari kenaikan cukai untuk sesuatu barang, dalam kes nih rokok & miniman beralkohol untuk Budget 2011.

Budget 2011 akan diumumkan pada bulan Oktober 2010 oleh PM. Dan "Cukai dosa" adalah yang akan dinaikkan didalam Budegt 2011 nanti, itu antara yang didedahkan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai.

"Cukai Dosa" ialah cukai terhadap minuman beralkhohol & rokok yang turut akan meningkatkan pendapatan kerajaan. Kerajaan berharap dengan kenaikan cukai ini akan dapat membantu rakyat Malaysia untuk berhenti merokok dan mula memilih jalan hidup yang sihat. Berapa banyak kenaikan belum didedahkan.

Aku sebagai orang yang tak merokok, tak ler terasa sangat mengenai cukai rokok nih. Tapi kesian la kat kengkawan aku yang merokok, lepas nih ada lagi la kengkawan yang merokok ni komplen sebab kawan yang merokok yang lain nak save duit rokok akan "pau" kawan yang sorang lagi nih.. setiap kali selepas lunch.

Haa lagi satu masalah kepada para perokok.


Budaya "pau" rokok ni memang dah lama, even waktu aku belajar dulu pun sama gak, kengkadang sebab pau rokok ni jugak ler kawan baik jadi musuh seteru.

Iye la kan, sapa tahan orang asik pau ajer, duit elaun sesama dapat, tapi rokok pau rokok kawan.

aku punya roomate masa belajar dulu perokok tegar, tapi yang mulianya kalau merokok dia akan merokok kat luar bilik, dalam bilik jadi "ruang tanpa rokok" sebab tu aku boleh share bilik ngan kawan aku ni sepanjang 2 tahun mengajian aku kat kolej persedian tu.

Pada pendapat aku langkah kerjaan nih akan sedikit sebanyak membantu sebagai "incentive" kepada para perokok untuk berhenti merokok tapi semua nya bergantung kepada individu. Even tanpa kenaikan nih pun dah ramai (ada la 2 orang) member aku yang ambil peluang pada Ramadhan lepas untuk terus berhenti merokok.. tahniah pada diorang..

kuman: yang lain bila lagi..

9 Comments this post:

waveX said...

merokok x bawak untung apa pun..ckit pun x da...

Hamizah said...

mmg patut dinamakan camtu..bukankah berdosa menyeksa tubuh badan sdiri?
syabas sbb anda xmerokok..

kopimacy said...

my bro at muda2 dah sakit jntung sebab rokok...
ada cerita kt blog lama pasal dia mati hidup semula~
tak sayang diri sendiri, ingat lah orang yg sayang kita~

DKosongLapan said...

jumpe name mike dlm blog Ummi Hanie...... teghuih ke sini...sekali entri kite hampir same...... tapi tak seghupe!!....mahap gune ejaan berako umbikan negeri PErak!!....

moh ke ghumah awok....ghaye ade lagi ni...

Rokok 24 Batang

nurdani said...

merokok membakar duit

achoy said...

masa dulu tips yg saya gunakan untuk elak dari kena pau ialah , beli sekotak bawak 2 batang je, yg lain tgl kt rumah. bila kawan tengok je terus x jd. begitulah seterusnya.mujurlah saya dan berenti merokok. cuma dengan tekad dan perangsang dari kekasih hati. itulah cara saya .

Chienta Hatiku said...

rokok?... erm... seksa tau hehehe

MiszNoRuL said...

ingat kan cukai ape dah td ..hehe..
yela, ape daa duk isap rokok ni.. membahayakan kesihatan.. :(tahniah sbb anda memilih jalan yg betul.. betul ke?

Kuman Chaos said...

@wavex.. mmg pun org lain yg untuk kita rugi jer...

@hamizah: alhamdullilah tka pernah n tak hingin

@kopimacy: betul.. kengkdang diorang lupa kita sayang dia

@d08: takde maseleh nye.. bahase perak pong ok... sah lawat tadi.. koemn pun ehheh

@nurdani: dan membakar paru-paru..

@achoy: syabas sebab dah berenti .. syabas.. mmg kagum dengan org yg berjaya berenti. manintain ek walaupun nanti kekasih dah takde ekk

@chienta: mmg seksa.. semua seksa

@Norul: betul.. sememang nya betul, tadi guna kalau tak betul..

Related Posts with Thumbnails