Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Friday, October 01, 2010

Home » , , , » Tips mengelakkan mengantuk masa Khutbah Jumaat!!

Tips mengelakkan mengantuk masa Khutbah Jumaat!!

Tips nak mengelakkan mengantuk masa Khutbah Jumaat

Hari Jumaat yang mulia tiba lagi, Penghulu segala hari.

Banyak yang suka hari Jumaat sebab esoknya hari sabtu, cuti tak yah kerja kat opis (tapi still kena
kerja kat rumah)

Maka bertepatan dengan hari jumaat nih aku nak kongsi sikit tips

Kongsi dengan husband or dengan BFF (boy friend forever- pada yang sedang bercinta) or kengkawan se office.

Seriously aku sendiri dulu memang akan sentiasa "mengaku (angguk-angguk)" bila tiba time khutbah
ni.

Tapi sampai bila kan, so aku bertekad nak ubah perkara tu dan tumpukan perhatian pada khutbah dan fahami isinya daripada cuma "mengiyakan" tanpa memahaminya.

Sesama kita kongsi tips ni, kalau ada kekurangan atau kesilapan, betulkan aku ek.


  1. Suprisingly, perkara pertama bermula dari malam sebelumnya lagi. Seboleh-bolehnya tidur awal (walaupun ada yang tidur agak lewat)
  2.  Cuba elakkan dari makan nasi/lunch sebelum ke masjid. Makan lepas sembahyang Jumaat.
  3.  Tukar lokasi solat Jumaat setiap minggu, at least try rotate dalam 5 buah masjid. So kita akan jumpa fresh faces every week.
  4.  Cuba cari masjid yang mana khatibnya bersuara lantang dan memberangsangkan. Ini akan membuatkan kita memberi perhatian.
  5.  Kalau masjid tu ada sistem interactive yang ada LCD besar pun bagus juga, sebab boleh la nampak muka khatib yang berkhutbah so akan dapat memberi tumpuan pada TV tu.
  6.  Finally, pekena black kopi sebelum solat (kat rumah or kat pantry kat office), tapi kena ingat bau kopi dari mulut waktu solat adalah lagi teruk dari bau longkang belakang kedai Pak Abu (contoh ajer) - so kunyah la Wrigley's or Eclipse gum or apa ka untuk hilang kan bau tu sebelum sampai ke masjid (jangan dok mengunyah masa khutbah pulak) 
  7.  Beramah mesra dengan abang sebelah kita tu, pesan kat dia kalau kita terlelap, tampar peha kita.
  8.  Duduk kat saf paling depan, bebetul dekat depan mimbar. Kalau mimbar tu jenis tinggi lagi bagus,sebab kita akan terdongak keatas nak tengok khatib, so tak ngantuk la.
  9. Cari saf yang jauh sikit dari kipas,bila kita kurang selesa kita aka keresahan tapi memang tak ngantuk tapi kita tak selesa la pulak kan. Nak dengaq khutbah pun tak khusyuk (tak pun terlebih khusyuk)
  10. Kita sendiri jadi khatib baca khutbah, sure tak mengantuk punya.

Ni antara tips yang aku and beberapa orang kawan aku dah praktikkan, so far alhamdullilah berjaya, walaupun kengkadang tak la 100% (success rate dalam 90%) sebab nak buat camne kalau dah nak "termengaku" dalam 2-3 minit waktu khutbah tu kan (jangan la sepanjang khutbah tu dok "mengaku" tak begitu).

 Tapi at least kita dah mencuba dan berusaha untuk stay awake.

Sama-sama kita cuba-try-test-praktis-tengok, dan kongsikan bersama rakan.

Itu saja untuk hari ini pembaca sekelian, berjumpa lagi kita diwaktu yang sama minggu depan:)

kuman: cuba jangan tak cuba

5 Comments this post:

oktant said...

Assalamualaikum.

Terima kasih sebab berkongsi tips. Biasanya masa duk asrama zmn sekolah dulu, mmg slalu mengantuk masa khutbah.

SYaMiLa said...

dh ada tips yg bagus ni..sape2 yg mengantuk tu blh la cuba...baru la blh dgr khutbah tu dn ambil iktibar apa yg disampaikan...

ajim said...

owh nice one.nk tmbah tips leh?sila tido sebelum masuk waktu.5min pn jd la.jd trus tdo smpai abes khutbah or worse abes waktu dh ler..

Kuman Chaos said...

@oktant: skrang tak ngan tuk ker? :D

@syamila: insyallah sama la kita try, ada member kata ada keberkesanan gak

@ajim: hahah mau terlajak.. tapi memang bernas idea tu kalau duduk kat rumah kalau keje tak leh nak try

diriku said...

paling senang, tdo dlu sblm jumaat..he2

Related Posts with Thumbnails