Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Tuesday, October 26, 2010

Home » , , , , , , , » 99 Langkah Menuju Ke Jalan Syurga (Bahagian 3)

99 Langkah Menuju Ke Jalan Syurga (Bahagian 3)

(Officially, ni adalah post aku yang ke 100 untuk bulan nih, tak sangka banyak jugak aku berblog bulan nih. In average 3 entry sehari)

Ni Bahagian 3 daripada 5.

~~~~~~~~~~~~~~~
 *gambar hiasan*

Assalamualaikum wbkth.

Kita tidak mampu menilaikan keimanan kita dan orang lain, apa yang perlu kita buat ialah menjadikan keimanan kita menjadi lebih sempurna....

Insyaalah kenyataan ini boleh menjadikan kita lebih berimaaaann...
Jika ada terkurang, maafkan saja, kerna manusia seperti saya memang sentiasa melakukan kesilapan dan tidak pernah perfect.

99 Langkah Menuju Kesempurnaan Iman
(Langkah 41 ~ 60)

41.  Berlakulah adil dalam segala urusan;
42.  Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah;
43.  Bersihkan rumah dari patung-patung berhala;
44.  Hiasi rumah dengan bacaan Al-Quran;
45.  Perbanyak silaturrahim;
46.  Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam;
47.  Bicaralah secukupnya;
48.  Beristeri/bersuami kalau sudah siap segala-galanya;
49.  Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu;
50.  Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur;
51.  Jauhkan diri dari penyakit-penyakit bathin;
52.  Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga;
53.  Makanlah secukupnya tidak kekurangan dan tidak berlebihan;
54.  Hormatilah kepada guru dan ulama;
55.  Sering-sering bershalawat kepada nabi;
56.  Cintai keluarga Nabi saw;
57.  Jangan terlalu banyak hutang;
58.  Jangan terlampau mudah berjanji;
59.  Selalu ingat akan saat kematian dan sedar bahawa kehidupan dunia adalah kehidupan sementara;
60.  Jauhkan diri dari perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat seperti mengobrol yang tidak berguna;

~~~~~~~~~~~~~~
Langkah seterusnya akan menyusul..

3 Comments this post:

Encik MamaT said...

terima kasih kuman... di petik dari mana ni... buku ke?

BLADE EDGE said...

salam..

baru hari ni bpeluang tgk blog tuan rmh :-) sorry.

byk nasihat yg bguna boleh dipelajari dlm islam. beruntung sbnarnya jadi org islam ni...dlm islam sndiri pun mngajar bahawa agama itu ialah saling menasihati..

so, keep it up!

AngahSayang2314 said...

ye la... betul tue...

terima kasih kuman info kat atas tue.. aduh terfikir sejenak

Related Posts with Thumbnails