Followers

NOTICE:

Now you can click on photo and it will zoom in. Thanks to the HighSlide Javascript. How to do it? its in my "Blog Stuff" page...

Sunday, October 17, 2010

Home » , , » Tulisan Jawi : Tutor takde lesen...

Tulisan Jawi : Tutor takde lesen...

Tulisan Jawi memang pentingkat sekolah sekarang, sebab kalau tak diajar memang takde la yang bleh baca jawi dah lepas nih...

So semalam aku jadi tutor Jawi untuk anak aku.

Memang memberangsangkan sessi pembelajaran tu untuk aku & anak aku juge.

Dah alam jugak aku tak baca jawi so jawi aku a bit rusty la.

Anak aku kena baca & faham kan kisah pendek mengenai saat kelahiran Rasullullah SAW dalam jawi sebagai persediaan untuk exam Jawi hari nih.

Apa yang aku suruh anak aku buat, 1 kali baca jawi dengan aku assist (walaupun aku sendiri a bit rusty), 2 kali baca sendiri dan 1 kali dia akan tulis balik in BM untuk kefahaman.

Sebab tak salah aku semua soalan mengenai kefahaman pun in Jawi so dengan cara nih dia kana faham lebih akan kisah tuh..

Aku rasa aku sendiri nak kena tajamkan lagi Jawi aku, nak kena beli Utusan Melayu (aku rasa ada sekali dengan Utusan Malaysia hari Isnin, kalau tak silap aku).

Tunggu anak aku balik and ceritakan mcmana exam Jawi dia ptg nanti.. :o)

Kalau tak leh langsung baca jawi naya....

10 Comments this post:

AzizMostafa said...

Semarak Jawi:
http://typophile.com/node/74436
------------------------
Melompat Lebih Tinggi + Semoga Berjaya

Kalamhati said...

huhu jawi tu penting..asas kepada kita kenal huruf2 Al-Quran..salute ngan inchik kuman..ibu bapa mcm ni yg diperlukan oleh pihak sekolah...yg prihatin dan sama2 membantu memantapkan pendidikan anak2..=)

adda said...

marilah kite sama2 martabatkan semula tulisan jawi.. sayang kan makin ramai yg tak tau baca n tulis jawi

one2paii said...

nice post bro..kalo anak lu x mo belajau jawi,lu piat2 jerk telinga behliau..hahaah

DKosongLapan said...

Sayang...sistem pendidikan kite yang buatkan oghang kite tak kenei (kenal) bahasa Jawi...bahasa kite sendighi....sayangg

Hairil Rizal said...

Haha.. kelam kabut Warlord nak baca jawi skrg. Byk tulisan baru berbanding dulu!

Amy Syaquena said...

salam kuman...

nice post bro..jawi tue sangat penting..

Encik MamaT said...

semoga berjaya.. hehe

sarah-najwan said...

baru bole berziarah kuman..semalam tenet king kong abis..

anak2 akak ptg pi skol agama..mmg belajar jawi..alhamdulillah..dorang boleh menulis dan membaca jawi..

HANI said...

kalau lama tak baca jawi yang pandai pun boleh lupa...apatahlagi yg pandai sikit2 macam sy nih huhuhu

Related Posts with Thumbnails